Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is een recreatie- en natuurgebied ten zuidoosten van Ouderkerk aan de Amstel. De plas is ontstaan ten gevolge van zandwinning. Langs de oevers is een natuurgebied ontstaan. De plas is een belangrijke overwinteringsplaats voor zeer veel vogels. 


Langs de oevers is een bescheiden natuurgebied ontstaan. De plas is een belangrijke overwinteringsplaats voor zeer veel vogels die vanuit een kijkhut of vanaf een uitzichtpunt kunnen worden waargenomen. Een zwaluwwand biedt in voorjaar en zomer onderdak aan een kolonie oeverzwaluwen.
De belangrijkste maatregel ten behoeve van het natuurbehoud is wel de afsluiting van een deel van de plas tussen 15 oktober en 15 april. Dit voorziet in een rustplaats voor een belangrijk deel van onze nationale watervogelpopulatie. Het is dan niet meer mogelijk om op de diepe plas te zijn of daar dicht langs de oever te lopen. In het noordelijk deel zijn dan de wandelpaden nog wel open waardoor er ook 's winters van veel natuurschoon te genieten valt. Een rietland langs de zuidoever is het gehele jaar afgesloten, daar broeden ganzen, eenden, Meerkoeten en Futen. Een gebied ten oosten van de plas is ingericht als bloemrijk moerasgebied. Opvallende planten daarin zijn Koekoeksbloem, Grote Ratelaar en Rietorchis, een van de Nederlandse orchideetjes.

Het 'Bultje van John' is een kleine kunstmatig opgeworpen heuvel aan de zuidoever. Hier heeft men een weids uitzicht over een meestal vogelrijke brede sloot en de gehele plas. Ook is vanaf het bultje de oeverzwaluwwand goed te zien. Het bultje is genoemd naar John van Berloo, oud- medewerker van Groengebied Amstelland, die dit uitzichtpunt bedacht heeft.

Er kan het hele jaar rond heerlijk gewandeld worden.   

Locatie

Bekijk op GoogleMaps

Contactgegevens