Poldermuseum van Jan Compier

Liefhebbers van (de lokale) geschiedenis kunnen hun geluk niet op in het Poldermuseum van Jan Compier in Waverveen. Jan bezit een grote collectie documenten en voorwerpen uit de geschiedenis van de streek en realiseert daarnaast jaarlijks in de periode rond 4 en 5 mei grote tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog.

Wie aan de achterzijde zijn woonhuis verlaat en in het boerderijgedeelte komt, treft daar een zaal aan ter grootte van een klaslokaal. Hier betreedt men het "Poldermuseum": een verwarmde ruimte die geheel is ingericht om de collectie te tonen. Aan alle zijwanden staan stellingen met boeken en voorwerpen en aan de achterwand hangen platen en kranten. Het middendeel van de ruimte is gevuld met tafels waar je omheen kan lopen, zodat je alles waar daarop ligt kan bekijken en oppakken. Iedere bezoeker mag overal aankomen, is het uitdrukkelijke devies. De ruimte is tegelijk tentoonstellingsruimte en depot. Het komt dan goed uit dat je vrij gemakkelijk een overzicht krijgt van zijn collectie door gewoon rond te lopen en om je heen te kijken, want een catalogus of kaartenbak of documentatie over zijn collectie is er niet.

Toch is er meer dan je kan overzien, want er staan ook stalen kasten vol met historische kranten in cellofaan, de voorbije decennia opgekocht bij beurzen.
Op de tafels liggen vooral dagbladen uit de jaren veertig uitgestald: exemplaren van verzetsbladen als Trouw, Het Parool en Vrij Nederland, diverse brochures, met de bezetter collaborerende dagbladen, NSB-uitgaven en ook Duitse uitgaven, allemaal uit Wereldoorlog II. De collectie is ook daarom historisch interessant omdat publicaties zijn bijeengebracht ongeacht politieke signatuur.

Jan heeft veel documenten uit zijn eigen regio bijeen weten te brengen: honderden ansichtkaarten, diverse heemkundeboeken, veel over de Haarlemmermeerspoorlijnen, die hier tussen 1915 en 1950 reizigers hebben vervoerd. Op deze pagina zien we een ets van de kerk van Waverveen.

Zijn unieke verzameling plus zijn grote variëteit aan geschiedenisverhalen maken een bezoek aan het Poldermuseum absoluut de moeite waard. 

Het museum kent geen vaste openingstijden; belangstellenden kunnen een afspraak maken met Jan Compier via: 0297 582464.

4 en 5 mei open.

Locatie

Botsholsedwarsweg 13 A
3646AJ Waverveen
Bekijk op GoogleMaps