Kerkbrug

De Kerkbrug is een karakteristieke houten ophaalbrug over de Bullewijk, die de kern van het dorp Ouderkerk aan de Amstel verbindt met polder "De Ronde Hoep". De brug is vernoemd naar de in de nabijheid gelegen Amstelkerk aan de Kerkstraat.  De brug ligt daar in vrijwel ongewijzigde vorm, sinds 1649 en is een Rijksmonument. 

Er hebben verscheidene brugwachtershuisjes bij de brug gestaan. Aan de kant van de begraafplaats tot 1919. Dat huisje werd vervangen door een groter dat aan de kant van de bakkerij half boven het water gebouwd werd. Daar woonde toen de brugwachtersfamilie in. Dat heeft er tot 1932 gestaan.

De brug en het slaghek, dat alleen aan de zijde van de Achterdijk aanwezig is, wordt nog handmatig door middel van een wiel bediend en de brugwachter kan worden gewaarschuwd als de brug voor de scheepvaart moet worden geopend door middel van een intercom op beide steigers voor de brug. 

De Kerkbrug wordt door de Ouderkerkse bevolking vaak Korte Brug genoemd, dit ter onderscheid van de Lange Brug, een ophaalbrug die tot 1937 over de Amstel lag en nu te zien is in het Nederlands Openluchtmuseum.

Locatie

Bekijk op GoogleMaps

Contactgegevens