Beth Haim, Joodse begraafplaats

In het hart van het dorp Ouderkerk aan de Amstel ligt de oudste Joodse begraafplaats van Nederland, waar nog steeds begraven wordt. Beth Haim, of Huis des Levens, is gesticht in juni 1614. Al 400 jaar worden de leden van de Amsterdamse Portugees-Joodse Gemeente in Ouderkerk begraven. Het is een rijksmonument en prachtig gelegen aan een zijarm van de Amstel, tussen vele zeldzame planten en monumentale bomen.

Op de vier hectare grote begraafplaats liggen zo’n 28.000 mensen begraven. Velen van hen zijn vooraanstaande rabbijnen, diplomaten en wetenschappers. Denk hierbij aan de schrijver, rabbijn, drukker en uitgever Menasse Ben Israel, de ouders van de filosoof Baruch Spinoza, de arts en weldoener Samuel Sarphati en Uri Coronel. Hoewel vanuit het Joodse geloof graven niet versierd mogen worden, kunt u hier prachtige marmeren grafstenen uit de 17e en 18e eeuw bewonderen. In de bijna vier eeuwen daarna zijn de meeste grafstenen in de grond weggezakt. In de 19de eeuw is Beth Haim door David Henriques de Castro, een vooraanstaand lid van de gemeente in kaart gebracht en deels gerestaureerd. Hij haalde de verzakte grafstenen omhoog en stutte de belangrijkste en mooiste stenen met bakstenen om verder wegzakken te voorkomen. In totaal zijn 6000 grafstenen opgegraven en in kaart gebracht.

In 1923 was de begraafplaats bijna vol. De joodse wet verbiedt om doden op te graven en daarom moest er een andere oplossing worden gevonden. Een oud gedeelte van de begraafplaats werd met aarde bedekt om meer ruimte te creëren. Men verwachtte dat Beth Haim in 1963 opnieuw moest worden uitgebreid, maar door de tweede wereldoorlog biedt de begraafplaats vandaag de dag nog ruimte voor de komende tachtig jaar. De begraafplaats is indrukwekkend en onvervangbaar erfgoed met religieuze, culturele en historische waarde voor Europa en de wereld. 

In het Coronelpaviljoen op de begraafplaats Beth Haim kunt u een video zien. Kijkend naar de mooie filmopnamen en animaties en luisterend naar de prachtige stem van Jeroen Krabbé treedt u als het ware binnen in een bijzondere, bijna magische wereld. Na deze 20-minuten durende film kunt u zelf op de begraafplaats wandelen of jndien gewenst, een rondleiding krijgen van een van onze gidsen. Zij vertellen u de geschiedenis, maar ook de Joodse tradities en rituelen die bij een Joodse begrafenis horen. 

Beth Haim is van zonsopkomst tot zonsondergang vrij en zonder entreeprijs te bezoeken, behalve op zaterdag en Joodse feestdagen. Aan de bezoeker wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Mannelijke bezoekers dienen volgens de Joodse traditie op de begraafplaats een hoofddeksel te dragen (keppeltjes verkrijgbaar bij de ingang).

Voor een persoonlijke rondleiding met een gids kan een afspraak gemaakt worden. 

Beth Haim hoort bij het historisch kwartier Ouderkerk. Voor meer informatie, klik hier.

Locatie

Kerkstraat 10
1191JB Ouderkerk aan de Amstel
Bekijk op GoogleMaps