Amstelkerk

De Amstelkerk staat op de plek van de oudste kerk van Amstelland. De kerk in neoclassicistische stijl is in 1775 gebouwd als Nederlands Hervormde kerk. Sinds de 11e eeuw hebben op de kerkheuvel drie eerdere kerken gestaan.

Deze ruim 1000 jaar oude plaats maakt (samen met buurtschap Waver en Duivendrecht) deel uit van de gemeente Ouder-Amstel, toen nog Aemstelle geheten. Volgens bepaalde bronnen bevond het kasteel van Gijsbrecht van Aemstel zich naast deze kerk. In de 13e eeuw kreeg het huidige Amstelveen een eigen kerk, waardoor Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel ontstond. Vanuit deze en andere plaatsen ontstond Amsterdam.

In het interieur van het rijksmonument zijn vooral preekstoel, herenbank en orgel (Flaes) uit 1865 bezienswaardig. De Amstelkerk valt sinds 15 december 1970 onder Rijksmonumentenzorg.

Aan de Amstelkant staan nog drie van de zeven diaconiehuisjes die hier waren gebouwd in opdracht van de Diaconi. Aan de oostzijde van de kerk –waar de Kerkstraat smal wordt- staan ook van oorsprong zeven diaconiehuisjes, waarvan het geheel vrijstaande huis ingrijpend is gerestaureerd. Dat huisje was vroeger een woning annex kruidenierswinkeltje. In een aantal van deze huisjes is thans het museum Amstelland met museumwinkel gevestigd.

De kerk heeft een unieke ligging midden in het dorp. De achterzijde van de kerk grenst aan de Amstel, waardoor de kerk ook bereikbaar is per boot. Er is gratis parkeergelegenheid bij de kerk.


Naast de reguliere diensten op zon- en feestdagen, huwelijks- en uitvaartdiensten kan de kerk ook worden gehuurd voor bijvoorbeeld concerten, recitals, lezingen, diploma-uitreikingen en andere bijeenkomsten die passen binnen het karakter en de sfeer van het historische gebouw.

De Amstelkerk hoort bij het historisch kwartier Ouderkerk. Voor meer informatie klik hier.

 

Locatie

Kerkstraat 11
1191 JB Ouderkerk aan de Amstel
Bekijk op GoogleMaps

Contactgegevens

www.amstelkerk.net