Gemaal de Ronde Hoep

In de polder de Ronde Hoep staat een cultuurhistorisch gemaal uit 1913. Het oude gemaal zorgde voor het waterpeil in de middeleeuwse polder Rondehoep. Met behulp van het oude gemaal werd tot 1995 het waterpeil in de polder de Ronde Hoep geregeld. Langs de dijk staan het machinegebouw van het oude gemaal en een machinistenwoning. Naast de oude gebouwen staat een modern elektrisch gemaal.


In 1995 nam een nieuw elektrisch gemaal de bemaling over. Het oude gemaal kwam geheel buiten gebruik. In 1996 werd het initiatief genomen om het oude gemaal te behouden en in oude luister te herstellen. Het initiatief kwam pas goed van de grond toen in 2004 door het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) de ‘Stichting Oude gemaal de Ronde Hoep’ werd opgericht. Doelen: belangstelling wekken voor het waterbeheer in Amstelland en restauratie van het dieselgemaal (met bedrijfsklare motor en pomp) en de machinistenwoning, als bezoekerscentrum.

Het gemaal is geheel gerestaureerd en vanaf april gratis te bezoeken elke tweede zaterdag van de maand en op speciale dagen. Ook kunt u een afspraak maken voor een bezoek. Vrijwilligers van de Stichting Oude Gemaal De Ronde Hoep laten het gemaal regelmatig draaien en vertellen aan de bezoeker het verhaal van het gemaal en de omgeving. Imponerend groot doet hij dan zijn werk met de regelmatige zuchten van een meer dan 100-jaar oud gemaal.

Op de prachtige fietsroutes “Ronde Hoep” en "Rondje Parels" langs de rivier de Waver vlakbij Ouderkerk, Abcoude en Vinkeveen kan dit mooie gemaal bewonderd worden. Het gemaal is ook per auto en boot bereikbaar.

Locatie

Waver 47
1191KJ Ouderkerk aan de Amstel
Bekijk op GoogleMaps

Contactgegevens

06-54694815
www.rondehoep.nl