Van molen tot molen langs de Amstel (3km)

Wandelen en genieten van de rivier de Amstel en het landschap van Amstelland.

Een prima startpunt is het restaurant het Kleine Kalfje om vervolgens de wandeling te beginnen met het prachtige water van de Amstel aan je linkerhand. Tip: Loop eerst even terug richting de molen, De Riekermolen.

Zeker de moeite waard om het Standbeeld van Rembrandt te bekijken, schetsend langs de Amstel. Wist je dat Rembrandt met wandelingen de stad door trok, maar ook het platteland eromheen, vooral naar het Amstelland: naar Amstelveen, Ouderkerk en Diemen. Een inspiratiebron voor zijn werk. 

Lopend langs de oever van de kronkelende rivier, uitzicht over de eeuwen oude polders, de rietkragen langs het water waar de eenden zich verstoppen. Op een zonnige dag is dit een gezellige route, bootjes en roeiers op het water en de wandelaars, hardlopers en wielrenners aan kant. Het uitzicht bij de landhuizen en boerderijen, het groen om je heen, het lijkt even alsof de stad Amsterdam heel ver weg is.

Je loopt langs de banpaal uit 1625. De banpaal gaf het rechtsgebied, de banne, van de stad Amsterdam aan. Wie uit de stad was verbannen, mocht niet voorbij de banpaal. Hij is erg goed bewaard gebleven en staat op de Monumentenlijst.

Je komt langs De Buitenplaats Wester-Amstel. Het 17e eeuwse buiten bestaat uit een monumentaal huis omgeven door een vrij toegankelijk park met een aantal tuinen en kunstwerken.

Vervolg de route over de Amsteldijk en je ziet aan de overkant de Molen De Swaan. Loop nog een stukje door richting de weg, te bereiken via een voetgangerstunnel, kom je langs gezellige horeca gelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of drankje. Unieke locaties met uitzicht op het water.

Vanaf dit punt kun je de route weer terug lopen (3km)

Westeramstel

Dit is een van de mooiste plekjes aan de Amstel van het groenen Amstelland. Hier kunt u in een oase van rust genieten van cultuur, natuur en historie.

Molen de Zwaan

Molen de Zwaan is een historische poldermolen in het Nederlandse Ouderkerk aan de Amstel.

Molen de Riekermolen

De Riekermolen is een poldermolen aan de Kalfjeslaan in de buurt van Amstel.