Historische wandelroute Ouderkerk (2,5km)

In en rond Ouderkerk aan de Amstel lopen een 3-tal rondwandelingen van de ANWB, de Historische route , de Amstelzijderoute en de Benningroute. Deze drie routes, met elk een historisch karakter, lopen door het centrum, langs de Amstel of door de weilanden van Ouderkerk aan de Amstel en lopen het meest over verharde paden.

De historische route begint op het plein in de Kerkstraat waar parkeergelegenheid is, hier staat ook een informatiebord over deze route en de historie van Ouderkerk aan de Amstel. De route wordt aangegeven d.m.v. richtingsborden en is daardoor makkelijk te lopen. Deze route start vanaf de Kerkstraat, door de Dorpsstraat / Hoger Einde Zuid en Noord naar de Binnenweg. Met 7 historische plekken. Zo heb je de Amstelkerk. De terp waar de kerk op staat is de oudst bewoonde plek in Amstelland. Aan de overkant van de Amstel zie je links het Jagerhuis en recht het witte brugwachtershuisje en vervolgens tot aan de brug de beroemde rij horecagelegenheden waaronder Loetje aan de Amstel, Gastrobar Indo en Paardenburg. Verder komt de wandelroute langs Hoger Einde Zuid waar vanaf de 17de eeuw kleine buitenplaatsen hebben gelegen. Op de gevels van de huizen die er nu staan zijn de oude namen nog te lezen: Hooger-Amstel, Hooger-Lust, Stroom en Lommer. De laatste historische bezienswaardigheid van deze wandeling is De Zwaan, een watermolen die de Klein Duivendrechtse Polder droog maalde.

Het is ook mogelijk om de drie routes te combineren, waardoor er een wandeling ontstaat met een lengte van ruim 7 km. Het boekje met de routebeschrijvingen is te koop bij Bakkerij Out en Kantoorboekhandel Sprey.

Het is echter ook mogelijk onder leiding van een gids te wandelen.
Neem dan contact op met het Museum Amstelland van waaruit de wandelingen georganiseerd worden.
​Telefoon: 020 496 43 65 of e-mail: wandelingen@museumamstelland.nl

Bodega

eetcafé/bar Bodega in centrum Ouderkerk. Door ruime openingstijden tot wel 3uur 's nachts een ideale locatie voor gezellig drankje of lunch/diner.

Jaimie van Heije

Culinaire hotspot voor de fijnproever. Internationale keuken met voorliefde voor Indische gerechten.

Café De Vrije Handel

Café onder de rook van Amsterdam. Schuif aan voor een kop koffie, een vers getapt biertje, lunch- of avondkaart of geniet op het (verwarmd) terras.

Kantoorboekhandel Sprey

De fijne boekwinkel net buiten Amsterdam. Ook de winkel voor kantoorartikelen, schoolspullen en cadeaus.

Bakker Out

Ambachtelijke brood- en banketbakkerij sinds 1897, met tearoom en terras aan de Amstel. Uitgebreid assortiment aan brood, taarten en patisserie.

Amstelkerk

De Amstelkerk is op 13 augustus 1775 in gebruik genomen en ligt in een oeroud en veelbewogen deel van het dorp Ouderkerk aan de Amstel.

Diaconiehuisjes

Een rij huisjes aan de Kerkstraat, gebouwd in 1733 door de hervormde diaconie voor arme weduwen en bejaarden.

Kerkbrug

Karakteristieke houten ophaalbrug over de Bullewijk, die de kern van het dorp Ouderkerk aan de Amstel verbindt met polder "De Ronde Hoep".

Molen de Zwaan

Molen de Zwaan is een historische poldermolen in het Nederlandse Ouderkerk aan de Amstel.

Loetje aan de Amstel

Loetje heeft een divers menu maar staat vooral bekend om zijn malse biefstuk, gebakken en geserveerd in echte Loetje jus met wit brood, friet en sla!

Ron Gastrobar Indonesia

Restaurant van meester kok Ron Blaauw. Geen poespas en pretenties, maar ongedwongen en culinair genieten van de Indonesische keuken.

Brasserie Paardenburg

Restaurant met Franse klassiekers op de menukaart. Relaxed terras aan de Amstel en een prachtige tuin achter. Parkeeradres: parkeerslag, Amstelveen

De Haegh

De Haegh, een eeuwenoude hoeve aan de Dorpsstraat in hartje Ouderkerk aan de Amstel

Beth Haim, Joodse begraafplaats

Beth Haim is één van de oudste nog gebruikte Portugees-Joodse begraafplaatsen ter wereld

Urbanuskerk Ouderkerk

De Sint-Urbanuskerk is een rooms-katholieke kerk van 1867 in Ouderkerk aan de Amstel. De kerk ligt aan de rand van de polder de Ronde Hoep.