Fietsroute Ouder-Amstel Omtrek (34km)

Onder de rook van Amsterdam ligt een bijzonder rivierenlandschap, dat volledig omsloten wordt door een aantal waterwegen. De naam van dit gebied is Ronde Hoep, maar werd vroeger ook wel de Rijke Waver genoemd. Het is van oorsprong een veengebied en werd vanaf de 11de eeuw ontgonnen. In de structuur is dit nog goed te zien door de langwerpige kavels en de rechte sloten. Toch is het een bijzonder cultuurgebied: het spinnenwebvormige slotenpatroon bepaalt nog steeds de verkaveling van de polder. Tegenwoordig is dit een van de grootste open en ongebouwde gebieden van de Randstad.

De polder ligt tussen de Amstel, de Waver en de Holendrecht in. De Amstel is de bekendste hiervan: de stad Amsterdam dankt zijn naam aan deze rivier. Vanaf omstreeks het jaar 1000 vormde de Amstel een belangrijke schakel in de economie van het gebied: de rivier werd gebruikt om het omliggende veenland te ontginnen en later ook om turf af te voeren. Het cultuurgebied dat rond de rivier is ontstaan, wordt het Amstelland genoemd.

De route loopt zoveel mogelijk over de gemeentegrens, maar dat is niet altijd mogelijk. Op de kaart is aangegeven, wanneer de grens van de fietsroute afwijkt. Aangezien het een rondrit is, kan de tocht op elk punt de route beginnen.

Historisch museum Amstelland

Museum Amstelland is het regio museum waarin je van alles kunt ontdekken over het Amstelland van vroeger.

Beth Haim, Joodse begraafplaats

Beth Haim is één van de oudste nog gebruikte Portugees-Joodse begraafplaatsen ter wereld

Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is een recreatie- en natuurgebied ten zuidoosten van Ouderkerk aan de Amstel.

Urbanuskerk Ouderkerk

De Sint-Urbanuskerk is een rooms-katholieke kerk van 1867 in Ouderkerk aan de Amstel. De kerk ligt aan de rand van de polder de Ronde Hoep.