Langs de Amstel de stad uit (27km)

Groen en historie gaan in Amstelland prima samen. Fiets over lanen en dijken, door het bos, langs plassen, rivieren en u rijdt door verhalen van de geschiedenis van Amstelland.

Het startpunt is het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. De tocht gaat verder langs de Amstel, en voert onder meer langs begraafplaats Zorgvliet, buitenplaats Amstelrust, de Riekermolen en het standbeeld van Rembrandt.

De fietstocht langs de Amstel voert door Ouderkerk aan de Amstel, een prachtig dorp aan de rand van de stad. Hier is volop horeca te vinden, evenals de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim. Verderop is het recreatiegebied Ouderkerkerplas, waar zomers kan worden gezwommen en het hele jaar rond heerlijk gewandeld kan worden. In de winter is een deel van de plas afgesloten voor vogels, die hier in grote getale naartoe komen.

Ook de volgende stop is een vogeleldorado: het landje van Geijssel. Daar komen in het voorjaar allerlei vogelsoorten op af. In het vroege voorjaar bijvoorbeeld grutto's en eenden, die voor de rust en het voedsel komen. Later in het jaar komen de kemphanen. Vogelspotten kan vanuit de vogelkijkhut. 

Vlakbij de Ouderkerkplas vind je een melktap, waar je verse melk kunt tappen. 

Molen de Riekermolen

De Riekermolen is een poldermolen aan de Kalfjeslaan in de buurt van Amstel.

Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is een recreatie- en natuurgebied ten zuidoosten van Ouderkerk aan de Amstel.

Melktap Hogenhout

Melkveehouderijbedrijf met verkooppunt van dagverse rauwe weidemelk

Landje van Geijsel

Het landje van Geijsel ligt bij Ouderkerk aan de Amstel vlakbij de A9 en de Ouderkerkerplas en is een echt vogel El Dorado.

Westeramstel

Dit is een van de mooiste plekjes aan de Amstel van het groenen Amstelland. Hier kunt u in een oase van rust genieten van cultuur, natuur en historie.

Boerderij Klarenbeek

Zorgboerderij aan de Amstel. Zelfgekweekte groenten en fruit worden in de winkel verkocht. De theetuin is een mooie plek om te genieten van de rust.