Amstelland

Amstelland is een regio in de provincie Noord-Holland die, zoals de naam al suggereert, gelegen is rond de rivier de Amstel.  Groengebied Amstelland ligt tussen Amsterdam Zuid-Oost, Ouder-Amstel, Amstelveen en Diemen. Een uniek gebied om te genieten van de rust en ruimte, en dat 'om de hoek' van Amsterdam! 

Het gebied bestaat uit veenweidepolders, recreatieterreinen zoals Gaasperzoom en Elsenhove en waterparadijzen als Gaasperplas, Ouderkerkerplas en De Hoge Dijk. Daarnaast zijn er polders, droogmakerijen (uitgegraven veenpolders) en plassen. 

De polder De Ronde Hoep (1200 ha) is een vrij ongerepte polder, bijna zonder doorsnijdende wegen. Deze polder wordt ook wel de Rijke Waver genoemd. Het is een open veenweidepolder en stiltegebied in Ouderkerk aan de Amstel, met laag liggend grasland en koeien.

Het slotenpatroon is bijzonder en lijkt vanuit de lucht op spaken in een wiel. De riviertjes Amstel, Bullewijk, Waver en Oude Waver omsluiten de polder. Vanaf het gemaal is er een weids uitzicht over de polder met in het midden 160 hectare uniek natuurgebied met een eigen waterpeil zodat de grasgroei laat op gang komt. ’s Winters trekt dit allerlei watervogels zoals ganzen, kieviten en goudplevieren en in het voorjaar is dit de plek waar veel jonge weidevogels opgroeien. Om het waterpeil te regulieren zijn er stuwen en gemalen nodig.

Amstelland is rijk aan 27 monumentale panden en 36 Rijksmonumenten.                                                 

Voor een compleet overzicht kun je terecht op de website van Historisch Amstelland.