Gemaal de Ronde Hoep: bijna 110 jaar oud, maar springlevend!

Op een prachtige plek langs de rivier de Waver vlakbij Ouderkerk, Abcoude en Vinkeveen staat het oude gemaal de Ronde Hoep. Ik word welkom geheten door Andre Spils en Jef landman, voorzitter en penningmeester/secretaris van stichting oude gemaal Ronde Hoep. Zij bekommeren zich over dit monument dat is gebouwd in 1913 in de stijl van de Amsterdamse School. Gemalen hebben drie functies: ze malen overtollig water vanuit polders naar rivieren, ze voeren water aan om het water op peil te brengen en ze kunnen zorgen voor doorspoeling van het water (voor de waterkwaliteit).

In 1942 is de dieselmotor van het gemaal vervangen door een elektromotor en in 1995 is de functie van het oude gemaal vervangen door een nieuw gemaal dat naast het oude staat Gelukkig is het oude gemaal blijven staan, want het vertelt een deel van onze geschiedenis en moet dan ook bewaard blijven. In 2010 is alles volledig gerestaureerd en terug gebracht in oorspronkelijke staat met dieselmotor. Daarmee is het gemaal voor de komende 70 jaar gered van de sloophamer. Bijna alle originele apparatuur, meters en gereedschappen zijn nog aanwezig. Zeker een bezoek waard!

En dat is precies wat de in 2003 opgerichte stichting wilt realiseren. Mensen een leuk uitje bezorgen en tegelijkertijd wat bijbrengen over het belang van het gemaal. Want weet u eigenlijk wel hoe belangrijk het gemaal is om droge voeten te houden in het hele groengebied Amstelland? En wist u bijvoorbeeld dat het de halsslagader is voor het drinkwater in Amsterdam? Vrijwilligers van de stichting vertellen u graag alles over het gemaal, de omgeving en het waterbeheer in Amstelland. En het blijft niet alleen bij een verhaal vertellen want de oude dieselmotor en pomp werken nog steeds! Komt u op bezoek dan zal een vrijwilliger met alle plezier het gemaal laten draaien. Er wordt gesmeerd, gedraaid, ontkoppeld en motoren gestart. Het oude besje van bijna 110 jaar oud laat piepend, krakend, sissend en ploffend van zich horen. U bent er getuige van hoe het grote vliegwiel van het gemaal gaat draaien en imponerend tot leven komt.

Bestuursleden André en Jef zijn met recht apetrots op dit stukje cultureel erfgoed. Elk seizoen, van mei t/m september verwelkomen ze rond de 300 bezoekers. Maar dat mogen er natuurlijk altijd meer worden. Dus rijdt of fietst u een keer langs de Waver, stop dan even in de bocht bij huisnummer 47 en neem een moment de tijd om te kijken en te luisteren. Het gemaal is elke 2de zaterdag van de maand en op open dagen toegankelijk voor publiek. Mocht u het gemaal graag doordeweeks willen bezoeken, dan dient u een afspraak te maken. Ook voor groepen vanaf 4 personen graag contact opnemen. De entree is gratis, maar een vrijblijvende donatie is meer dan welkom.

De financiering van het jaarlijks onderhoud van het gemaal blijft een punt van zorg. De stichting is geheel afhankelijk van subsidies van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. De steun van een ieder die het gemaal een warm hart toedraagt, blijft onontbeerlijk. Want zonder vrijwilligers zouden een heleboel zaken niet mogelijk zijn. Wilt u graag een steentje bijdragen bij alle soorten onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn om het cultuurhistorisch gemaal draaiende te houden, of om de geschiedenis van het gemaal te vertellen en om als machinist op te treden? Neem dan contact op met de stichting.

Contactgegevens stichting oude gemaal Ronde Hoep: André Spils, 0654694815