Biologische groente- en fruitkraam De kwikstaart onder de vleugels van Simone Boelsma

๐‡๐จ๐ž ๐›๐ž๐ง ๐ฃ๐ž ๐ข๐ง ๐๐ž ๐›๐ข๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐ ๐ซ๐จ๐ž๐ง๐ญ๐ž- ๐ž๐ง ๐Ÿ๐ซ๐ฎ๐ข๐ญ๐ฐ๐ž๐ซ๐ž๐ฅ๐ ๐ญ๐ž๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง? Tijdens mijn studie aan de landbouwschool heb ik kennis gemaakt met de biologische landbouw. Dit was in de begintijd van de milieubeweging. Mijn eerste stage was bij biologische tuinderij de Lepelaar in Noord-Holland. Dit waren heel inspirerende mensen en ik wist dat ik die kant op wilde. Een paar jaar later kwam ik terecht bij bio tuinderij de Aardvlo in Utrecht, een van de oprichters van de eerste biologische markt in Amsterdam in 1987. En zoals het vaak gaat in het leven ben ik er zo ingerold. Inmiddels doe ik het al bijna dertig jaar en heb ik 3 markten en 8 parttime medewerkers in dienst.         

๐–๐š๐ฌ ๐ฃ๐ž ๐ฆ๐ž๐ญ๐ž๐ž๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ ๐ž๐›๐จ๐ซ๐ž๐ง ๐ฆ๐š๐ซ๐ค๐ญ๐ค๐จ๐จ๐ฉ๐ฏ๐ซ๐จ๐ฎ๐ฐ? In het begin was het echt pionieren maar ik heb de markt altijd leuk gevonden. Lekker buiten werken en veel verschillende mensen ontmoeten. Gewoon elke week weer je handel uitstallen en er iets van maken!

๐‡๐จ๐ž ๐›๐ž๐ฏ๐š๐ฅ๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐จ๐ฆ ๐จ๐ฉ ๐ก๐ž๐ญ ๐’๐ฅ๐ฎ๐ข๐ฌ๐ฉ๐ฅ๐ž๐ข๐ง ๐ญ๐ž ๐ฌ๐ญ๐š๐š๐ง?
Mijn bedrijf was jaren in Amsterdam gevestigd. Toen ik daar weg moest ben ik in een loods in Ouderkerk terecht gekomen. Het Sluisplein is daar niet ver vandaan en toen ik hoorde dat daar nog ruimte was voor een kraam, is het balletje gaan rollen. Het leuke aan deze locatie is dat het heerlijk dorps is, er is altijd tijd voor een praatje en we kennen bijna iedereen. Mijn collega Bengi en ik staan hier bekend als "de groentedames". Dat alles maakt het een hele fijne plek om te staan.

๐ˆ๐ฌ ๐ก๐ž๐ญ ๐ค๐จ๐ฉ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐›๐ข๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐ฉ๐ซ๐จ๐๐ฎ๐œ๐ญ๐ž๐ง ๐ฉ๐จ๐ฉ๐ฎ๐ฅ๐š๐ข๐ซ?
Toen ik begon, was er nog vaak de associatie met geitenwollen sokken. Nu staat milieu en gezondheid hoog op de agenda. Een steeds groter groep mensen koopt bio. Ik hoop nog mee te maken dat biologisch telen de norm wordt en gewoon overal in de supermarkten komt te liggen.

๐™๐ข๐ฃ๐ง ๐›๐ข๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐ฉ๐ซ๐จ๐๐ฎ๐œ๐ญ๐ž๐ง ๐ง๐จ๐  ๐ฌ๐ญ๐ž๐ž๐๐ฌ ๐ž๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ค ๐๐ฎ๐ฎ๐ซ๐๐ž๐ซ?
Het telen op een natuurlijk manier, zonder kunstmest en gif is bewerkelijker en levert minder op dan de grootschalige landbouw. Het is dus duurder maar levert veel minder schade op aan het milieu en onze gezondheid. En dat moet uiteindelijk ook betaald worden. Wij zijn dan wel weer goedkoper dan de bio winkels. Dat is, naast de gezelligheid, het voordeel van de markt.

๐–๐š๐ญ ๐ฅ๐ข๐ ๐ญ ๐ž๐ซ ๐จ๐ฉ ๐๐ข๐ญ ๐ฆ๐จ๐ฆ๐ž๐ง๐ญ ๐ข๐ง ๐ฃ๐จ๐ฎ๐ฐ ๐ ๐ซ๐จ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ค๐ซ๐š๐š๐ฆ? Op dit moment verkopen we volop Hollandse producten, tuinbonen, peultjes, snijbonen, komkommers spinazie, prei, alles weer van eigen bodem. Door het mooie weer zijn er veel aardbeien en de kersen beginnen te komen. Zacht fruit zoals perziken, meloenen en kiwi komen van onze zuiderburen.
De Kwikstaart staat elke dinsdag van 11 tot 18uur op het Sluisplein in Ouderkerk.